Oracle Veritabanlarında Neden Exadata Kullanılmalı?
Kurumların sahip olduğu verilerin her geçen gün yığınlar halinde büyümeye devam etmesi, etkili veri yönetim ve kullanım stratejilerine ihtiyacı doğuruyor. Verilerin çok önemli bir rol oynadığı iş dünyasında orta ve büyük ölçekli kurumlar geçmişe yönelik verilerini analiz ederek elde ettikleri sonuçlara göre pazarlama, üretim, müşteri yönetimi, tedarik yönetimi gibi pek çok önemli süreci planlıyor. Bu nedenle, veri yönetimi kurumların iş süreçlerinin etkinliği için büyük önem taşıyor.
Verilerin oluşturduğu istatistiksel raporlar, geriye dönük analizler geleneksel sistemler ile de gerçekleştirilebiliyor olsa da bu işlemler yeni nesil sistemler sayesinde daha etkin, güvenli ve hızlı bir şekilde yerine getirebiliyor. Oracle Exadata ise bu kolaylığı ve zaman verimliliğini sağlayan teknolojiler arasında en yaygın olarak tercih edilen sistemdir. Bu yazımızda sizler için Exadata sistemini açıklayarak sahip olduğu özelliklere ve bu özellikler sayesinde elde edilen avantajlara yer verdik.
Exadata Nedir?
Exadata, Oracle tarafından tasarlanmış, kullanıcılara kurumsal sınıf veritabanlarına ve bunlarla ilişkili iş yüklerine yönelik optimize edilmiş işlevsellik sağlayan bir veritabanı sunucu makinesidir. Exadata sistemi, Oracle veritabanı yazılımı ve Sun Microsystems tarafından oluşturulan donanım sunucu ekipmalarını kullanıyor. Oracle Veritabanı Makinesi ve Exadata Depolama Makinesi olmak üzere iki temel bileşenden oluşan Exadata akıllı tarama (smart scan) temel mantığını kullanarak çalışıyor. Akıllı tarama özelliği sayesinde depolama indeksleri sayesinde verinin depolandığı alanı bulunduğunu belirlenmesini ve hızla ulaşılmasını sağlıyor. Ayrıca, Exadata özel bir algoritma sayesinde yüksek boyutlarda veriyi sıkıştırabiliyor ve sıkıştırılmış veriyi okuma imkânı tanıyor.
Exadata sistemi farklı büyüklük ve konfigürasyona göre 1/8, 1/4, 1/2 ve tam (full) olmak üzere dört farklı kategoride oluşturulabiliyor. 1/8 ve 1/4 sistemlerinin kabinet içi görünümleri fiziksel olarak aynı olup 2 veritabanı sunucusu ve 3 depolama sunucusu bulunuyor. 1/4 Exadata sisteminin CPU ve disklerinin yarısı aktif edilmediğinde 1/8 konfigürasyonunda Exadata ortaya çıkıyor. Exadata sisteminin 1/2 konfigürasyonun 4 veritabanı sunucusu, 7 adet depolama sunucusu yer alıyorken; tam bir Exadata sisteminde ise 8 veritabanı sunucusu, 14 depolama sunucusu bulunuyor.
Exadata’nın Tarihçesi
Eylül 2008 tarihinde Oracle tarafından Exadata ilk olarak HP Oracle Database Machine olarak da bilinen v1 ismiyle duyuruldu. Mevcut veri depolarını 10 kata kadar daha performansla çalıştıran bir yazılım ve donanımın uyumlu olduğu bir sistem olarak ortaya çıkan Exadata v1 sahip olduğu akıllı tarama, I/O kaynak yöneticisi (I/O resource manager), birleştirme filtreleri (bloom filters), artımlı yedekleme filtreleme, akıllı dosya oluşturma yazılımlarını; ölçeklenebilir 4 yuvalı bilgi işlem ve depolama sunucuları, 1 terabayt disk, 20 Gbit/sn dahili yapı ve 1 Gbit/s veri merkez ağı donanımlarıyla birleştirilmesiyle üretilmiştir.
Eylül 2009 tarihinde de v2 ismiyle çıkış yapan Exadata sonraki dönemlerde X versiyonuna geçerek X2 adı ile başlayan serinin bugün Eylül 2021 tarihinde çıkarılan X9M sektörün en hızlı ve en uygun maliyetli sistemlerinin son sürümüdür. Oracle Exadata bu süreçte hem yazılımsal hem de donanımsal açıdan pek çok gelişme ortaya koymuştur. Son sürüm olan X9M ürünleri arasında Oracle Exadata Database Machine X9M ve Oracle Kendi Kendini Yöneten Veritabanı’nı kullanıcı veri merkezlerinde çalıştıran tek platform olan Exadata Cloud@Customer X9M de bulunuyor.
Exadata sisteminde son gelinen noktada %70 daha yüksek IOPS hızı ve 19 mikrosaniyenin altında IO gecikmesi sayesinde çevrimiçi işlem süreçlerini (OLTP) daha da hızlandırıyor. Bununla birlikte, makine öğrenimi iş yüklerinde ve analitik SQL kapasitesinde %87’ye varan bir artış sunuyor. Son sürüm sayesinde kullanıcılar işlemsel iş yüklerini çalıştırma maliyetlerini %42, analitik iş yüklerini çalıştırma maliyetlerini ise %47’ye varan oranlarda azaltabiliyor.
Exadata’nın Avantajları ve Özellikleri Nelerdir?
Oracle tarafından sunulan Exadata sisteminin sahip olduğu özellikler geleneksel sistemlere göre Exadata sisteminin daha avantajlı olduğu gösteriyor. Exadata’yı diğer sistemlerden ayırarak öne çıkaran ve kullanıcılarına pek çok avantaj sağlayan özellikler şu şekilde listelenebilir:
> Tümleşik Sistem: Exadata sistemi alındığında veritabanı sunucusu, hücre sunucusu ve infiniband ile birlikte, Oracle veritabanının en optimum şekilde çalışması için gerekli olan donanım ve yazılım kurulu olarak gelir. Bununla birlikte, yazılım ve donanım uyumlu çalışan bu sistemde bir sorun veya arıza ile karşılaşan kullanıcıların tek bir sağlayıcıyı muhatap olarak görmesi Exadata’nın tercih edilme nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor.
> Ölçeklendirme ve Kullanılabilirlik: Exadata sisteminin orta ve büyük ölçekli tüm kurumlar tarafından tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise ölçeklendirilebilir olmasıdır. Bu özelliği sayesinde kurumlar ihtiyaçlarına uygun Exadata sistemini tercih edebiliyor. Exadata sisteminin bu özelliği tasarımın temelini oluşturuyor. Düşük ihtiyaçlar doğrultusunda 1/8 sistemi ile başlayabilir, ilerleyen süreçte 1/2 veya tam Exadata sistemine geçebilir hatta 1 kabinetin yetmediği durumlarda 8 kabinete kadar yükseltme yapılabiliyor.
> Konsolidasyon: Exadata birden fazla dağıtık sunucuda çalışan veritabanlarını birleştirerek lisans ve yönetim maliyetlerini azaltabiliyor. Exadata sisteminde bulunan I/O Kaynak Yöneticisi (I/O Resource Manager) yazılımı sayesinde birden fazla veritabanını Exadata sistemine taşıyarak beraber çalışmaları sağlanabiliyor. Böylece, lisans ve yönetime ek olarak donanım ve yedekleme maliyetleri de en aza indirilebiliyor.
> Erişilebilirlik: Exadata sistemi en az iki node veritabanı sunucuyla oluşturulduğu ve RAC yapısında olduğu için herhangi bir node üzerinde yaşanacak istenmeyen bir durum karşısında diğer node ile kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam edebilirsiniz. Storage ile yedeklilik sağlandığı için de bir veya birden fazla diske zarar gelmesi durumunda da verileri kaybetmenin önüne geçilebiliyor.
> Bant Genişliği: Veritabanı ve depolama sunucusu arasında bulunan infiniband switch özelliği sayesinde Exadata sistemi 40 Gb/s ve üzeri veri alışverişi yapılabiliyor. Bu durum, geleneksel sistemler ile karşılaştırıldığında Exadata’nın yüksek miktarda veri transferi imkânı sunarak daha avantajlı olduğunu ortaya koyuyor.
> Akıllı Veri Bulma: Diğer sunuculardan farklı olarak Exadata sisteminde bir sorgulama gerçekleştirildiğinde Storage Index ve Smart Scan özellikleri sayesinde yalnızca aranan veri bloğunu bulur ve ortaya çıkarması açısından geleneksel sistemlerden çok daha hızlı çalışır.
> SQL Offload: Exadata sisteminin ilk çıkışıyla ortaya koyduğu bir yenilik olan SQL Offload özelliği ile Exadata sahip olduğu bütünleşik mimari ve Cell olarak adlandırılan depolama yapısı ile geleneksel sorgulardaki işleyişin ötesine geçilebiliyor. Standart sorgularda veritabanından istenen veriler sunucu üzerinde işlenirken Exadata sistemi üzerinden çağrılan veriler Cell üzerinden döner ve bu durum performans açısından ciddi kazanımlar sağlar.
> Bulut Sistemi: Exadata sahip olduğu tüm bu özelliklere ek olarak son modelinde self servis ve yüksek performans Database Cloud sayesinde kullanıcıların altyapı yöntemi olmadan daha verimli bir şekilde çalışmaları sağlanabiliyor.
Kurumların iş süreçlerinin birçoğunda önemli bir rolü bulunan veri yönetimi ve kullanımında etkinlik sağlamak için yeni nesil çözümlerden faydalanılması önemlidir. Uzman kadrosu ile GTech, şirketinizin sistem ve veritabanı yönetimi sürecindeki verimliliği artırmayı sağlayan yeni nesil çözümler sunuyor. GTech hizmet ve çözümleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için sistem ve veritabanı yönetimi uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Kaynakça