Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir? Türkiye’deki Bulut Sistem Sağlayıcıları
Bulut bilişim; sunucular, depolama, veri tabanları, ağlar, yazılımlar, analitikler ve makineler gibi tüm sistemlerin bulutta yani internet ortamında sunulmasıdır. Sanal sunucularda saklanan verilere her yerden ve her cihazdan kolay erişim sağlayan bir teknolojidir. Kurulum gerektirmeyen verileriniz, sanal bir sunucuda güvenli bir şekilde tutulur ve her yerden, herhangi bir cihazdan erişilebilir, bu da müşterilerin ve çalışanların verilerinize erişmesini kolaylaştırır. Bu yazımızda bulut bilişim kavramını, bulut bilişim çeşitleri ve bulut sistem sağlayıcılarını detaylı inceleyeceğiz.
Bulut altyapısına sahip sistem, depolama alanından daha fazla tasarruf etmenizi, verileri hızlı bir şekilde aktarmanızı ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin zamandan, iş gücünden tasarruf etmesine ve veri güvenliğini sağlamasına olanak tanır. Günümüzde pek çok şirket, bulut bilişim altyapısı sayesinde verilerine her yerden erişim sağlayan yazılımlarla işlerini güvenli bir şekilde yapıyor.
Bulut sistem ile veri madenciliği (data mining), veri görselleştirme (data visualization) gibi veriye dair birçok işi yapabilirsiniz.
Bulut Bilişimin Faydaları
- Maliyetlerinizi düşürmenizi sağlar.
- Alt yapı karmaşasını ortadan kaldırır.
- Çalışma alanını genişletir.
- Verilerinizi yüksek güvenlik bulut sunucularda korur.
- İstenilen zamanda bilgiye ulaşma imkânı verir.
Bulut Bilişim Çeşitleri
Public Cloud (Genel Bulut): Public Cloud kullanarak kendi sisteminizi yapılandırabilirsiniz. Üçüncü parti şirketlerden kiralayabileceğiniz kaynaklar sayesinde çeşitli e-posta özelliklerini hiçbir ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Böylece Public Cloud’da kullandığınız depolama alanı kadar ödemiş olursunuz. Bir çok KOBİ bu hizmetten faydalanmaktadır.
Private Cloud (Özel Bulut): Private Cloud, özel ağlarda kısıtlamaları olan belirli kullanıcılar için bir bilgi işlem hizmetidir. Dahili bulut ve kurumsal bulut olarak da bilinen Private Cloud; Public Cloud’da elde edilen tüm self servis, ölçeklenebilirlik ve esnekliklere ek olarak kontrol ve özelleştirme seçenekleriyle verilerinizi yüksek derecede güvenlikle korumanızı sağlar. Private Cloud, büyük işletmeler için tercih edilen bulut teknolojisidir. Microsoft’un Hyper-V ve System Center ürünleri, Private Cloud örnekleri arasındadır.
Hybrid Cloud (Melez Bulut): Hybrid Cloud, Public ve Private Cloud’un tüm yeteneklerinin birleşimidir. Bu bulutta güvenlik ve gizlilik çok önemlidir. Küçük, orta ve büyük ölçekli şirketler, hacimlerine göre bu teknolojilerden faydalanabilmektedir. Maliyet açısından küçük işletmelerin Public Cloud’u seçmesi daha uygun olurken, yüksek veri depolama gereksinimi ve güvenlik kaygısı olan işletmeler Hybrid Cloud’u tercih etmektedir. İşletmeler, maliyetler değiştikçe iş yüklerinin Public Cloud ve Private Cloud arasında hareket etmesine olanak tanıyan bu sistemlerle daha fazla esneklik kazanır.
Community Cloud (Topluluk Bulut): Çok az tercih edilen Community Cloud, bulut üzerinde alınan herhangi bir hizmetin birkaç şirketle paylaşılmasının sağlandığı sistemdir. Bu çok şirketli işletme veya holding sahiplerine uygun bir bulut teknolojisidir.
Türkiye’deki Cloud Sağlayıcılarından bir kaç örnek;
Google Cloud Platformu:
Google Cloud Platformu, ürünlerini müşterilerine hizmet kanalıyla sunan, bulut tabanlı bir platformdur. Sistemi meydana getiren uygulamaları güçlendirmek ve daha fazla müşteriye ulaşmak için sahip olduğu kaynaklardan yararlanmaya imkân tanır. Google Cloud Platformu bir sanal makine bulundurma hizmeti sunsa da öncelikli hizmet modeli; daha modern, kapsamlı uygulamaların geliştirilmesi ve dağıtılmasına dayanmaktadır. Google Cloud Platformu ile hemen hemen her şeyi yapabilmek mümkün iken genellikle uygulama geliştirme alanında öncü olduğu bilinmektedir. “Kullandığın kadarını öde” prensibini benimseyen platformlardan biridir. Hesabınıza belirli bir kredi aktarır, sonrasında kullanılan hizmetler kadarını krediden tahsil eder.
Google Cloud Tarafından Sunulan Servisler:
- Bilgi İşlem: Compute Engine, App Engine, Kubernetes Engine
- Depolama: Cloud SQL, Cloud Storage, Cloud Datastore
- Veri analizi: BigQuery, Cloud Dataflow, Cloud Pub/Sub
- Uygulama Programlama Arabirimi (API) yönetimi
- Makine öğrenimi: Cloud TPU, Cloud Machine Learning Engine
Microsoft Azure Bulut Platformu
Microsoft Azure Bulut Platformu, Google Cloud Platformu’na benzer şekilde çalışan bir bulut platformu ve bilgi işlem hizmetidir. Geleneksel bulut hizmetlerinden ve geleneksel tanımından farklı olarak, işletmeler ve bireysel kullanıcılar için tasarlanmıştır. Microsoft Azure, bulut platformu üzerine kurulan bir sanal sunucuya; Windows işletim sisteminin yanı sıra, Linux veya başka bir işletim sistemini kullanarak da güç verilebilmektedir.
Google (Cloud Platform), Microsoft (Azure) gibi büyük firmaların bulut hizmetlerindeki servis katmanları birbirleriyle aynı mantıktadır. Bu katmanlar aşağıda açıklanmıştır:
- IaaS (Infrastructure as A Service): Compute, Storage, Networking satıldığı ve kiralandığı bulut sistemleridir.
- Paas (Platform as A Service): Kullanıcıların; işletim sistemi, network, sunucu gibi sistemlerle uğraşmadan bulut üzerinde java, ruby, node uygulamalarını geliştirmesini sağlayan sistemdir.
- SaaS (Software as A Service): Bir uygulamayı çalıştırmak için bilgisayarınıza bir yazılım indirmek yerine internet tarayıcısı aracılığıyla uygulamaya erişebildiğiniz bulut tabanlı bir hizmettir. GoogleDocs ve Evernote uygulamaları bu hizmete örnektir.
Google Cloud Platformunun ücretsiz deneme planı, diğer şirketlerin deneme planlarına göre avantajlıdır. Deneme süresi bir yıl olup, yeterli kredi vererek sistemleri kullanmaya olanak sağlar. Microsoft Azure’un en büyük avantajı; bulut bilişimde Sharepoint, Windows Server gibi yerel yazılımları kullanması, Microsoft ve Windows yazılımlarıyla olan uyumudur.
Bulut bilişim kavramının faydalarını, çeşitlerini ve sistem sağlayıcılarını açıkladık. Veri Ambarı ve İş Zekası alanında Türkiye’nin lider şirketi olarak, alanında uzman danışmanlarımızın tecrübeleriyle modern Bulut tabanlı İş Zekası çözümleri sunuyoruz. Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Yazar hakkında:
Özlem Subaşı, GTech Veri Ambarı ve İş Zekası Danışmanı
Faydalandığımız Kaynaklar;
Neden Bulut Bilişim? Farkı Ne? Ayrıcalığı Ne
Google Cloud Nedir? Bulut Bilişim Hizmetlerine Neden İhtiyacımız Var?