API Bankacılığı Nedir? Türkiye’de API Bankacılığı
Bankacılığın fizikselden dijitale doğru değişimi içerisinde bankaların hem yönetim hem de hizmet süreçlerinde etkili olan yenilikler ortaya çıktı. API Bankacılığı ise günümüzde bu yeniliklerden biri olarak kabul ediliyor.
API (Application Programming Interface) kavramı en basit haliyle farklı sistemlerin birbirleriyle iletişim kurabilmelerini sağlayan kod ve protokol olarak tanımlanabilir. API Bankacılığı ise üçüncü parti kuruluşların daha etkin ürün ve hizmetler sunmaları için bankaların çeşitli API’ler aracılığıyla bankacılık servislerini dış ortama açmasıdır. GTech olarak bu yazımızda API Bankacılığı modeli, çalışma sistemi, bu sistemin sağladığı servisler ve avantajları sizler için açıkladık.
Açık Bankacılık Nedir?
Geleneksel bankacılık modelinde düzenli ödemeler, yaptığı harcamalar, alışveriş tutarları gibi müşteriye ait finansal bilgiler müşteri hesabının ait olduğu banka tarafından kayıt edilerek işlenir. API Bankacılığı olarak da bilinen açık bankacılık modelinde ise müşteriye ait bu tür bilgiler müşterinin verdiği onay doğrultusunda üçüncü parti kurumların kullanımına açılır. Bu sayede, banka dışı uygulamalar ve müşterinin finansal faaliyetleri arasında bağlantı kurularak müşteri ihtiyaçlarına daha uygun ürün ve hizmetler sunulur. Açık bankacılık finansal tavsiyeler, rekabetçi fiyatlandırmalar, beklentilere uygun ürün ve hizmetlere ek olarak finansal verilerin tek bir noktada toplanarak yönetilmesini sağlayabiliyor.
Açık Bankacılık Sistemi Nasıl Çalışır?
Açık bankacılık sistemi, bankaların API’ler sayesinde üçüncü parti fintech’lerin müşterilere ait finansal bilgilere erişmesini sağlar. Yeni bir kanal olarak nitelendirilen bu API’ler ile gizli tutulan ve önem verilen müşteri finans verileri bankaların tekelinde olmaktan çıkarak yeni ürün veya hizmetler geliştirebilmek için fintech’ler ile paylaşılır. Bu veri paylaşımı müşterilere daha uygun ve iyi hizmet sunmak amacıyla güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.
Açık Bankacılık Servisleri Nedir?
Açık bankacılık; temelde hesap bilgi servisleri ve ödeme başlatma servisleri olmak üzere iki ana hizmet üzerine kuruludur. Hesap bilgi servisi, fintech’lerin banka müşterilerinin hesaplarına farklı uygulamalar ile erişmesini sağlar. Ödeme başlatma servisleri ise banka müşterisi ile satıcı arasındaki ödemeyi yöneten hizmettir.
Açık Bankacılık Uygulamaları Nelerdir?
Açık Bankacılık Sisteminin Amacı Nedir?
Açık bankacılık sistemi ile temelde hem müşteri hem de bankanın finansal faaliyetlerinin daha uygun ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Müşteriler açık bankacılık sistemi ile daha kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetlere erişebilirken, bankalar müşterilerinin özel finansal verilerini daha etkin bir şekilde analiz edebilmekte ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda müşterilerine en uygun hizmet ve ürünleri sunabilmektedir.
Açık Bankacılık Yasası Nedir?
Bankaların kullandığı bilgi sistemleri ve elektronik bankacılık hizmetlerine yönelik esasların düzenlendiği 15 Mart 2020 tarihli yönetmelikte açık bankacılık servisleri tanımlanıyor. Bu yönetmelik ile; açık bankacılık elektronik bankacılık hizmetlerinden biri olarak kabul edildi, bankaların API’lerini açarak fintech’ler ile yaptıkları iş birliği ve açık bankacılık uygulamalarını geliştirme süreçleri resmî güvence altına alındı.
Türkiye’de Açık Bankacılık
Türkiye’de açık bankacılık hizmetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından denetleniyor. Yasa gereği açık bankacılık sunan ödeme hizmeti sağlayıcılarının gerekli yetkileri alması gerekiyor. Türkiye’de günümüzde API’lerini paylaşarak açık bankacılık modelinden faydalanan çeşitli bankalar bulunuyor. Söz konusu bankalar her geçen gün bu model sayesinde müşterilerine yeni ve uygun finansal ürün ve hizmetler sunabiliyor. Finansal kuruluşlar açık bankacılık modelinden faydalanırken hem yönetimsel hem de finansal süreçlerde çeşitli yeni nesil bankacılık teknolojilerine ihtiyaç duyabiliyor. GTech tüm bankacılık gereksinimlerini karşılayan etkin ve yenilikçi finansal teknolojiler sunuyor. GTech Finansal Servisleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.