Google Cloud Nedir? Google Cloud’a Veri Aktarımı

Google Cloud Nedir? Google Cloud’a Veri Aktarımı
12 Eki 2021


Verileri bir ortamdan diğerine taşımak, deneyimli ekipler için bile zorlu bir iştir, bu nedenle aktarımın dikkatli bir şekilde planlanması ve yürütülmesi gerekir. Google sunduğu Google Cloud Platformu sayesinde veri aktarımını hem daha kolay hem de daha etkili bir sürece dönüştürmeyi başarıyor. GTech olarak bu yazımızda, Google Cloud Platformu hakkında kapsayıcı bilgilere yer vererek verilerin Google Cloud Platformuna taşıma işleminin nasıl gerçekleştirildiğini açıkladık.

Google Cloud Platformu Nedir?

2008 yılında Google tarafından tanıtılan Google Cloud Platformu bir bulut bilgi işlem platformudur. Google Cloud Platformu kullanıcılara Google’ın küresel ağ ve veri merkezi altyapısı altında Cloud SQL, Google App Engine, gibi çok sayıda Google API ve araç ile entegre bir şekilde iş yazılımlarını ve süreçlerini gerçekleştirebilme imkanını sunuyor.

Google Cloud Platformu Ne İşe Yarar?

Google Cloud Platformu hesaplama motorundan büyük veri hizmetlerine, makine öğreniminden uygulama geliştirmeye pek çok API, araç ve sistem ile kullanıcılara hem kişisel hem de iş alanında kullanılan hizmet sunuyor. Google Cloud Platformu üzerinde gelişmiş analizler, makine öğrenimi hizmetleri ve API’ler ile verileri hızlı ve kolay bir şekilde değerli bilgilere dönüştürebilir veya kapsayıcı tabanlı uygulamaları dağıtmak için ölçeklendirilebilir ve üretime hazır bir ortamdan yararlanabilirsiniz. Google Cloud Platformu üzerinden kullanıcı ve işletmelere sunulan bir diğer hizmet ise bulut veri saklama, SQL bulut ve bulut saklama hizmetleridir.

Neden Google Cloud?

Dört milyondan fazla uygulamanın kullandığı ve güvendiği Google Cloud platformu kullanıcılarına sunduğu güvenilir ve yüksek oranda ölçeklenebilir bulut işlemleme hizmetleri sunar. Bu hizmetler, kullanıcıların verileri hesaplamasına, depolamasına ve geliştiricilerin uygulamaları oluşturmasına, test etmesine ve dağıtmasına yardımcı olur. Google Cloud sunduğu bilgi işlemleme, depolama, büyük veri ve hizmet imkanları farklı platformlardan Google Cloud’a veri aktarımı daha cazip bir hale getirir:

– Compute Engine: Google Cloud’un hizmet olarak sunduğu bir altyapıdır. Bu altyapı, iş yüklerini sanal makinelerde büyük ölçekte çalıştırmak için kullanılır. İhtiyaçlara uygun bir sanal bilgisayar seçebilir ve Google dünya çapındaki ağının performansına erişebilirsiniz.

App Engine: Google Cloud’un hizmet olarak sunduğu bir platformdur. Uygulamalarınızı geliştirmek için yerleşik hizmetleri kullanarak ve yazılım geliştirme kitlerine (SDK) erişerek üretkenliği sağlayabilirsiniz.

– Cloud SQL: Verileri yönetmeye depolamaya yardımcı olan ilişkisel bir MySQL veritabanıdır. Google Cloud, performans ve kullanılabilirliği sağlamak için veritabanı yönetimi, yama yönetimi ve çoğaltma ile ilgilenir.

Cloud Storage: Kullanılabilirliği yüksek, güvenli ve kullanıcıların uygulamalarındaki verilere her yerden hızla erişebileceği bir nesne depolama hizmetidir. Google bu hizmeti basit bir uygulama arayüzüyle sağlar.

Cloud Datastore: İlişkisel olmayan verilerin depolanması için şemasız, NoSQL ve yönetebilen bir veritabanıdır. SQL benzeri sorgular ve işlemleri desteklemesine ek olarak veri deposu gerektiği gibi ölçeklenebilir.

– BigQuery: Buluttaki büyük verilerin analiz edilmesi imkanını kullanımı basit bir arayüzle sağlar. Terabaytlar içeren veri kümelerini birkaç saniye içerisinde işleyebilir ve SQL benzeri hızlı ve arka planda yürütülen sorgular çalıştırabilir.

– Yapay Zeka: Verilerin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlayan yapay zeka geliştirme imkanı sunar.

Google Cloud’a Veri Aktarımı Nasıl Yapılır?

Gereksinimleri ve Mevcut Kaynakları Toplamak

Veri aktarımı planlanırken ilk olarak veri aktarımı için belirli gereksinimlerin bir araya getirilmesi ve ardından aktarım seçeneğine karar verilmesi öneriliyor. Taşımanız gereken verileri belirledikten sonra verileri birlikte taşınan ve kullanılan uygun kümeler halinde düzenlemek için uygun araçları seçin. Oluşturduğunuz veri kümelerinden düzenleme, güvenlik veya diğer faktörlerin veri kümelerinin aktarılmasını engelleyip engellemediğini göz önünde bulundurarak hangi veri kümelerinin taşınabileceğini belirleyin. Verilerinizin bir kısmının taşımadan önce dönüştürmeleri gerekli olduğu durumlarda uygun düzenleme ürünlerini kullanın. Taşınabilir veri kümeleri için, her veri kümesinin nereye aktarılacağını belirleyin ve verilerinizi saklamak için Google Cloud’daki hedef depolama sistemi olan Cloud Storage seçeneğini seçiniz. Uygulamalarınız çalışır duruma geldikten sonra daha karmaşık çözümlere ihtiyaç duysanız bile Cloud Storage, verileriniz için ölçeklenebilir bir depolama seçeneğidir. Veri kümelerini taşımak için zaman, maliyet, ağ bant genişliği gibi hangi kaynakların mevcut olduğunu belirleyin.

Veri Aktarım Seçeneklerini Değerlendirmek

Veri aktarımı seçenekleri olarak maliyet, zaman, aktarım araçları ve güvenlik gibi değerlendirilmesi gereken belirli etmenler bulunmaktadır. Zaman açısından verilerin Cloud Storage’a aktarımı veri kümesinin boyutuna ve kullanılan ağ bant genişliğine göre değerlendirilebilir. Ağ bant genişliği Google Cloud’a nasıl bağlandığına göre farklılık gösterir. Eğer Google Cloud ile diğer bulut sağlayıcıları arasında bir aktarım gerçekleştiriliyorsa Google aradaki bağlantıyı sağlar. Ancak, özel veri merkezi ile Google Cloud arasında genel bir API kullanılarak açık bir internet bağlantısı veya Doğrudan Eşleşme (Direct Peering) aracılığıyla veya özel bir API kullanılarak Cloud Interconnect aracılığıyla veri aktarılır.

Büyük Veri ve İleri Analitik konusunda 20 yıllık tecrübesiyle GTech uzman ekibi sizlere büyük veri ihtiyaçlarınız için büyük veri altyapısı ve teknolojilerinde kurulum ve bakım hizmetleri sağlar. Google Cloud’a verilerin aktarılmasına ilişkin destek almak için ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

https://cloud.google.com/solutions/migration-to-google-cloud-transferring-your-large-datasets#time
https://cloud.google.com/solutions/migration-to-gcp-getting-started
https://cloud.google.com/products/