Microsoft Azure Synapse Analytics Nedir?
Azure Synapse Analytics, büyük veri projeleri için tasarlanmış, işlem gücü, analitik ve veri entegrasyonu özelliklerinin hepsini bir arada sunan bir veri analizi hizmetidir. Synapse Analytics, verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi ve analiz edilmesi için bir dizi araç sunar.
Azure Synapse Analytics, büyük veri çözümleri geliştirmek için SQL veritabanı, veri ambarı ve büyük veri analitiği araçlarından oluşan bir dizi bileşeni bir araya getirir. Veri ambarı, verilerin yüklenmesi ve depolanması için, SQL veritabanı ise verilere sorgu yapmak ve verileri işlemek için tasarlanmıştır. Büyük veri analitiği araçları, büyük veri kümesi üzerinde analiz yapmak ve veri işleme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır.
Azure Synapse Analytics; veri yönetimi, veri entegrasyonu, işlem gücü ve büyük veri analitiği özelliklerini tek bir platformda birleştirerek veri analizi sürecini basitleştirir ve hızlandırır.
Farklı kaynaklarda, farklı yapılarda bulunan verilerin bir araya getirilmesi, taşınan verilerin belirli bir mimari anlayışa göre modellenmesi, modellenen verilerle makine öğrenmesi ve yapay zeka algoritmalarının geliştirilmesi ve elimizdeki verinin görselleştirilmesi gibi bir çok farklı adımda, birbirinden bağımsız araçlar kullanmamız gerekebilir.
Projenin tek bir merkezden yönetilememesi, farklı ortamlarda geliştirilen süreçlerin bir araya getirilememesi gibi problemleri de beraberinde getirmektedir. Microsoft, veri profesyonellerin sıklıkla karşılaştığı bu duruma bir çözüm olarak Azure Synapse Analytics servisini sunmaktadır.
Veri ambarı modelleme, veri görselleştirme, makine öğrenimi, veri entegrasyonu (ETL/ELT) gibi süreçlerin tek bir yerden, uçtan uca yönetilebildiği bir platform olarak hizmet veren Azure Synapse Analytics, dağıtık mimari özelliği sayesinde, ihtiyaç duyduğunuz ölçüde işlemci ve depolama alanı kullanmanıza olanak sağlar.
Azure Synapse Analytics özellikleri ise;
- Limitsiz olarak ölçeklenebilir olması,
- Veriyi taşımadan da sorgulamamıza imkan sağlaması,
- Fiziki bir sunucuya ihtiyaç duyulmaması,
- Sürecin uçtan uça yönetilebilir olmasıdır.
Azure Synapse Studio Bileşenleri
Data
Data sekmesinde çalışma alanında sağlanan SQL havuzu veritabanlarına, SQL sunucusuz veritabanlarının yanı sıra depolama hesapları ve diğer bağlantılı hizmetler gibi harici veri kaynaklarına erişilebilir. Ayrıca veri tablolarını ve veri dosyaları görülebilir.
Development
Develop sekmesinde SQL komut dosyalarını, Synapse Notebook’larını, Data Flow ve Power BI raporlarının yönetildiği yerdir.
Integration
Integrate sekmesinin içinde Pipeline’larınızı görebilirsiniz. Pipeline oluşturma işlemi Synapse Analytics’te hemen hemen Azure Data Factory ile aynıdır ve veri taşıma ve dönüştürme işlemleri için Azure Data Factory’yi ayrı olarak kullanma gereksinimini ortadan kaldırmaktadır.
Monitoring
Monitor, sorun giderme ve kaynak kullanımı hakkında fikir edinme için ilk adrestir. Çalışma alanında gerçekleşen tüm işlemlerin geçmişini ve şu anda hangilerinin etkin olduğunu oradan görebiliriz.
Management
Manage alanında, SQL, Apache Spark ve Data Explorer havuzları ile ilgili iş yüklerini izlemek için GUI tabanlı bir deneyim sağlar. Çevrimiçi olup olmadıkları, boyut, CPU ve bellek kullanımı dahil olmak üzere bu analiz havuzlarının durumunu takip edebiliriz. Ayrıca SQL ve KQL istekleri, Spark uygulamaları ve veri akışı hata ayıklama oturumlarıyla ilgili etkinlikleri de takip edebiliriz.. Bu etkinlikler için izleyebileceğiniz bazı metrikler arasında istek içeriği, gönderim ve alma süreleri, işlenen veriler, gönderen gibi bilgiler yer alır.
Azure Synapse Analytics’in işlem gücü, analitik ve veri entegrasyonu özelliklerini bir araya getirerek büyük veri projeleri için sunduğu çözümleri incelediğimiz yazımızda, veri ambarı modellemesinden, makine öğrenimine kadar birçok sürecin nasıl uçtan uca yönetebileceğini ele aldık. GTech olarak, Azure Synapse Analytics’i kullanarak veri ambarı ve iş zekası çözümlerinizi nasıl dönüştürebileceğinizi keşfedebilmeniz için yanınızdayız. Veri stratejinizi güçlendirmek ve analitik yeteneklerinizi geliştirmek için Veri Ambarı ve İş Zekası Danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.
Yazar: Gizem Er, GTech Veri Ambarı ve İş Zekası Danışmanı