Microsoft Fabric: Dijital Dönüşümde Gücünüzü Artıran Yenilikçi Çözüm
Microsoft Fabric Nedir?
Microsoft Fabric, Microsoft’un veri entegrasyonu ve analitik platformudur. Veri mühendisliği, veri yönetimi, veri analizi ve iş zekâsı işlevlerini bir araya getirir. Microsoft Fabric, tüm bu işlevleri tek bir entegre platformda sunarak veri işlemlerini daha verimli ve ölçeklenebilir hale getirmeyi amaçlar. Günümüzün veri odaklı dünyasında, işletmeler veriyi tek bir yerden sağlanan ve güvence altına alınan platformlarda yönetme ihtiyacını hissetmişlerdir. Buna istinaden Microsoft, Kasım 2023’te Fabric adını verdiği veri taşımadan veri bilimine, gerçek zamanlı analize ve iş zekasına kadar her şeyi kapsayan ürününü kullanıcılara sundu. Bu platform basitliği amaçlayarak Azure üzerindeki servislerini bir çatı altında toplayan bir SaaS (Software as a Service) yapısıdır. Böylelikle, veri mühendisi, analisti ya da bilimcisi artık ortak çalışmalar yürütebilecek.
Microsoft Fabric Temel Özellikleri
Bulut Tabanlı Altyapı
Bulut bilişim, bilgi işlem hizmetlerinin (sunucu, depolama, veritabanı, ağ, yazılım, analiz ve makine zekası dahil), daha hızlı yenilik, esnek kaynaklar ve ekonomik ölçeklendirme sunmak üzere, İnternet (“bulut”) üzerinden sağlanmasıdır. Bulut altyapısı ise bulut bilişim hizmetlerini sunmak için kullanılan donanım ve yazılım bileşenlerinden oluşur.
Veri Yönetimi ve Entegrasyon
Veri yönetimi, bilgilerin etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan işlemlerin, ilkelerin, rollerin, ölçümlerin ve standartların toplanmasını içerir. Veri entegrasyonu ise kullanıcılara tek bir birleşik görünüm sağlamak için farklı kaynaklardan gelen verileri birleştirme işlemidir.
Yüksek Performans ve Ölçeklenebilirlik
Performans, belirli bir zaman için belirli bir iş yükü altında bir sistemin verimidir. Ölçeklendirme ise sistemin ihtiyaç duyulması halinde performansını artırmak için değiştirebileceğimiz bazı parametrelerdir. Bulutta ise performansı ölçeklendirmeyi test ederek doğrularız. Ölçmeniz gereken öğelere dair örnekler şunlardır:
Kaynak kullanımı:
CPU yükü
Bellek kullanımı
Disk G/Ç
Veritabanı sorgularını oku/yaz
Uygulama istatistikleri:
İstek sayısı
Tepki süresi
Güvenlik ve Uyumluluk
Hızla gelişen tehditleri belirlemek ve bunlara karşı korunmak için, çok katmanlı yerleşik güvenlik önlemleri alınması ve yanlış yapılandırmalardan kaçınmak ve tutarlı kaynak idaresi uygulamak için kaynaklarınızda korkuluklar oluşturulması.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Desteği
Microsoft Fabric’teki Synapse Veri Bilimi hizmet olarak yazılım (SaaS) deneyimi, makine öğrenmesi uzmanlarının makine öğrenmesi ve yapay zeka modellerini tek bir analiz platformunda oluşturmasına, dağıtmasına ve kullanıma hazır hale getirmesine yardımcı olurken diğer önemli rollerle de işbirliği yapabilir.
Microsoft’un Fabric ile birlikte uyguladığı önemli özelliklerden biri de veri içgörüleri için Microsoft Copilot’tur . Bu AI destekli yardımcı, verilerle ilgili soruları yanıtlayabilir. Ve daha geniş Fabric ekosistemine bağlı olduğundan, bunu kuruluşunuz genelindeki verilere uygulayabilirsiniz.
Kapsamlı Analitik ve Raporlama Araçları
Veri bilimcileri, karmaşık veri analizi ve işleme için Apache Spark entegrasyonu gibi güçlü araçlara ve hizmetlere erişebilir.Microsoft’un amiral gemisi iş analitiği aracı Power BI, Fabric’ten çok sayıda avantaj elde etmeye hazırlanıyor, bunlar arasında şunlar yer alıyor:
Gelişmiş Veri Erişimi: Fabric, Power BI’ın daha geniş bir kaynak yelpazesinden veri almasını sağlayarak kesintisiz veri alımını garanti eder. Power BI’dan göl evindeki Delta tablolarına doğrudan bağlantı, bir SQL katmanının bakımına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak önemli maliyet tasarrufları sağlar.
Gerçek Zamanlı Analiz: Basitleştirilmiş veri işlemleri, daha düşük gecikmeyle analizlere olanak tanır ve daha hızlı karar almayı kolaylaştırır.
Birleşik Raporlama: Fabric veri ambarlarını parçaladıkça raporlar birden fazla Azure hizmetinden veri çekebilir ve bu da daha kapsamlı raporlamayla sonuçlanabilir.
Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Özellikleri
Power BI ve diğer entegre araçlar, teknik olmayan kullanıcıların verileri keşfetmesi ve temel raporlar oluşturması için sezgisel arayüzler sunar.
Microsoft Fabric Bileşenleri
Microsoft Fabric doku, sorunsuz bir şekilde birlikte çalışacak şekilde tasarlanmış kapsamlı bir analiz deneyimi kümesi sunar. Platform, bu deneyimlerin her birini belirli bir kişilik ve belirli bir göreve uyarlar.
Fabric, Microsoft’un üç ana veri analizi ürünü olan Power BI, Azure Data Factory ve Azure Synapse‘ i barındırmaktadır. (Şekil 1)
Şekil 1. Microsoft Fabric Bileşenleri
Veri Mühendisliği (Data Engineering)
Kullanıcıların büyük hacimli verilerle başa çıkmasını sağlamak amacıyla Microsoft Fabric, veri mühendislerine özel olarak tasarlanmış, kapsamlı bir altyapı ve sistem seti sunar.
Veri Bilimi (Data Science)
Microsoft Fabric, kullanıcılara veri zenginleştirme ve iş içgörüleri elde etme amacıyla uçtan uca veri bilimi iş akışlarını başarıyla gerçekleştirmelerine olanak tanıyan bir veri bilimi deneyimi sunmaktadır. Veri bilimi sürecinin her aşamasında, veri keşfi, hazırlığı, temizleme işlemlerinden denemelere, modelleme, model puanlama ve tahminleme faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazedeki etkinlikleri başarıyla tamamlayabilirsiniz. Bu süreç, elde edilen içgörülerin BI raporlarına entegre edilmesine kadar uzanmaktadır.
Veri Ambarı (Data Warehouse)
Kullanıcılar sanal veri ambarları oluşturarak veritabanları arasında sorgular ile istediği veriyi görüntüleyebilir. OneLake, Azure Data Lake Depolama veya tek bir sınır içindeki ve yinelenen veri içermeyen başka bir bulut satıcısı depolaması bu ambarların veri kaynağı olabilir. Büyük veriler için Apache Spark ile birleştirilmiş SQL teknolojisini kullanılarak sorgulama yapılabilir. SQL sorgusuna alternatif olarak kod içermeyen bir yol sunan Visual Query düzenleyicisi kullanılabilir. (Şekil 2) Bunlara ek olarak, herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan kullanım gereksinimleri arttıkça bunlar ölçeklendirebilir veya ihtiyaç duyulmadığında ölçek küçültülebilir.
Şekil 2. Visual Query Örneği
Data Factory
Data Factory, Azure Data Factory ve Microsoft Power Query’ nin en iyi özelliklerini bir araya getirir. SSIS (SQL Server Integration Services)’ın Azure versiyonu olarak bilinen Data Factory ile veri taşıma ve veri dönüştürme işlemleri yapılarak karmaşık veri entegrasyonları ve ETL senaryoları yapılabilir. Burada dataflow ile veri dönüştürme ve data pipeline ile veri kopyalama gibi bir veya birden fazla aktivite yönetimi yapılabilir.
Şekil 3. Data Pipeline Örneği
Gerçek Zamanlı Analiz (Real Time Analytics)
Kullandığımız uygulamalar, IoT cihazları ve yüksek düzeyde işlemsel sistemler sonucunda büyük ölçekli veriler oluşur. Bu verilerin ETL’ini veri ambarına aktaran ve ETL’ i belirli saatlerde çalıştıran sistem işe yaramayabilir. Bu nedenle, kaynak sistemde meydana gelen değişiklikleri, olay işleme ve API gibi mekanizmalar aracılığıyla toplayan bir sistem olan veri akış sistemleri oluşturulur. Microsoft Fabric, veri akışı için gerçek zamanlı analitiklere sahiptir. Bu platformda Eventstream ile birden fazla kaynaklardan veri alınarak ilgili hedeflere (Lakehouse, KQL Database, Custom App) aktarılır. KQL Sorgu Seti ile sorgular hazırlanabilir, kaydedilebilir ve paylaşılabilir. En son olarak Power BI ile gerçek zamanlı raporlar-dashboardlar oluşturulabilir.
Microsoft Fabric Avantajları
Microsoft Fabric, işletmeler ve bireyler için çok çeşitli avantajlar sunan çok yönlü bir platformdur. Kusursuz entegrasyon ve ölçeklenebilir çözümlere odaklanan Microsoft Fabric, üretkenliği artırmak, operasyonları kolaylaştırmak ve genel dijital deneyimlerini iyileştirmek isteyenler için vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir.
Esneklik ve Özelleştirme İmkanları
Microsoft Fabric’in esnekliği önemli bir avantajdır. Çok çeşitli iş yüklerine ve uygulamalara hitap eder ve bu da onu çeşitli sektörler ve amaçlar için uygun hale getirir. Bir web sitesine ev sahipliği yapmanız, bir veri analitiği projesi yürütmeniz veya bir mobil uygulama dağıtmanız gerekip gerekmediğine bakılmaksızın, Microsoft Fabric belirli ihtiyaçlarınızı karşılamak için araçlar ve kaynaklar sağlar. Bu uyarlanabilirlik, hızlı tempolu, sürekli değişen bir dijital ortamda hayati önem taşır.
Gelişmiş İş birliği Yetenekleri
Microsoft Fabric, kuruluşunuz içinde iş birliğini ve iletişimi destekleyen özellikler içerir. Microsoft Teams ve SharePoint gibi araçlarla, ekipleriniz fiziksel konumlarından bağımsız olarak daha etkili bir şekilde iş birliği yapabilir. Gerçek zamanlı belge paylaşımı ve görüntülü konferans yetenekleri üretkenliği artırır ve iş birliğine dayalı bir çalışma ortamı yaratır.
Kapsamlı Veri Güvenliği
Microsoft Fabric, verilerinizi ve uygulamalarınızı korumak için sağlam güvenlik önlemleri sunar. Kimlik ve erişim yönetimi, veri şifreleme, tehdit algılama ve uyumluluk yönetimi gibi hassas bilgilerinizi korumayı amaçlayan özellikleri bünyesinde barındırır. Microsoft Fabric’i kullanarak dijital varlıklarınızın iyi korunduğunu bilerek gönül rahatlığına sahip olabilirsiniz.
Maliyet Tasarrufu ve Yatırım Getirisi
Microsoft Fabric, harcamalarınızı optimize etmenize yardımcı olur. Donanım ve yazılıma büyük bir ön yatırım yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak sermaye harcamalarınızı önemli ölçüde azaltabilir. Dahası, ödedikçe kullan fiyatlandırma modeli yalnızca kullandığınız kaynaklar için ödeme yapmanıza olanak tanır ve uzun vadede önemli tasarruflar sağlar. Bu, Microsoft Fabric’i her büyüklükteki kuruluş için uygun maliyetli bir çözüm haline getirir.
Hızlı ve Kolay Uygulama
Microsoft Fabric ister Microsoft Azure, ister Office 365 veya başka bir Microsoft aracı olsun, Fabric dijital ekosisteminizin uyumlu bir birim olarak işlev görmesini sağlayarak zamandan tasarruf sağlar ve operasyonel sürtünmeyi azaltır.
Entegrasyon ve Uyumluluk
Microsoft Fabric’in öne çıkan özelliklerinden biri, diğer Microsoft ürünleri ve hizmetleriyle sorunsuz bir şekilde bütünleşme yeteneğidir. Bu bütünleşme, verilerin ve uygulamaların zahmetsizce birlikte çalışmasını sağlayarak iş akışınızı basitleştirir. İster Microsoft Azure, ister Office 365 veya başka bir Microsoft aracı olsun, Fabric dijital ekosisteminizin uyumlu bir birim olarak işlev görmesini sağlayarak zamandan tasarruf sağlar ve operasyonel sürtünmeyi azaltır.
Microsoft Fabric Sektörel Uygulamaları
Sağlık Sektöründe Microsoft Fabric Kullanımı
Microsoft Fabric’teki sağlık verisi çözümleri, elektronik sağlık kayıtları, resim arşivleme ve iletişim sistemleri gibi çeşitli kaynaklardan sağlık verilerini almanıza, depolamanıza ve analiz etmenize olanak tanıyan uçtan uca bir analitik SaaS platformudur. Sağlık verisi çözümleri, müşterilerin çok modlu bir depo oluşturmasına yardımcı olan veri modelleri ve dönüştürme etkinlikleri sağlar. Microsoft Fabric’teki sağlık verisi çözümleriyle, Azure Synapse Analytics, Azure Data Factory ve Microsoft Power BI gibi bilindik deneyimleri kullanarak sağlık verilerinize erişebilir ve sorgulayabilirsiniz.
Finans ve Bankacılıkta Microsoft Fabric Kullanımı
Microsoft Fabric finans odaklı bir ürün değildir . Bunun yerine , finans ve muhasebe de dahil olmak üzere çeşitli departmanlardaki kişilerin sağlam veri ve analiz özelliklerinden yararlanmasını sağlayan bir platformdur.
Microsoft Fabric Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hangi ürünler için kullanıcı grubu oluşturabilirim?
Microsoft Fabric, Power BI, Synapse ve Data Factory için kullanıcı grupları oluşturulabilir.
Data Factory ve Synapse kullanan mevcut müşteriler için geçiş yolu nedir?
Data Factory ve Synapse kullanan mevcut müşteriler desteklenmeye devam edecek ve acil bir geçişe ihtiyaç yok. Data Factory ekibi, Fabric’e geçmek isteyen müşteriler için geçiş araçları geliştiriyor ve sorunsuz bir geçiş sağlıyor. Ekip, Data Factory ve Synapse’e sürekli yatırım yapmaya kararlı olsa da gelecekteki özellik güncellemeleri Fabric’e yoğunlaşabilir.
Fabric’teki veri fabrikası ile veri mühendisliği sekmesi arasındaki fark nedir?
Data Factory, bulut ölçekli veri hareketi ve veri dönüştürme hizmetleriyle karmaşık veri entegrasyonu ve ETL senaryolarını çözmenize yardımcı olurken, veri mühendisliği Data Lake oluşturmanıza, verilerinizi dönüştürmek ve hazırlamak için Apache Spark kullanmanıza yardımcı olur. Fabric terminolojilerinin/deneyimlerinin her biri arasındaki farklar Microsoft Fabric terminolojisi altında mevcuttur.
Fabric ve synapse arasındaki fark nedir?
Temel fark veri depolamasındadır. Azure Synapse Analytics’in aksine, Microsoft Fabric’in özel bir SQL havuzu veya ilişkisel depolaması yoktur . Bunun yerine, depo verileri OneLake içinde delta lake biçiminde kalıcı hale getirilir. Ayrıca, Fabric bir SaaS olduğundan, Apache Spark havuzları oluşturmanız ve yönetmeniz gerekmez.
Microsoft Fabric ile diğer Microsoft çözümleri arasındaki farklar nelerdir?
Son yıllarda Microsoft, veri ve analiz manzarasını temelden değiştiren bir dizi ürün ve özellik piyasaya sürdü. Bu serideki en son yineleme Microsoft Fabric’tir. Microsoft, Fabric’i “birleşik analiz platformu” olarak tanımlıyor. Peki, bu gerçekten ne anlama geliyor?
Birçok açıdan Microsoft Fabric, mevcut hizmetlerinin yeni bir markalaşması ve konumlandırılması olarak görülebilir, ancak ek özellikler ve işlevlerle. Bu, verilerimizi nasıl işlediğimize dair yeni ve birleşik bir yaklaşımdır. Fabric’in ekosistem içindeki rolünü daha iyi kavramak için, Microsoft’un aşağıdaki diyagramı Fabric’i halihazırda kullanıyor olabileceğiniz birçok aracı kapsayan yeni ve yenilenmiş bir şemsiye olarak resmeder.
Microsoft Fabric’in sağladığı başlıca avantajlar nelerdir?
Farklı OneLake çözümleri için veri kopyalama gerekliliğini azaltır.
Şirket kullanıcılarının, veri uzmanlarının makine öğrenimi veya veri bilimi ile ilgili çeşitli projeler gibi karmaşık hedeflere odaklanabilmelerini sağlar.
Evrensel bilgi işlem yetkinliklerini tanıtarak fiyat modellerinin karmaşıklığını azaltır.
SaaS’ta ek bir paket olarak Microsoft Fabric’e entegre edilmiş Azure Data Factory, Data Explorer ve Apache Spark gibi veri analizi platformlarını içerir.
Açık kaynaklı belge formatını ve Delta Lake’i kullanır.
Model mimarisini basitleştirir ve anında, somut bir içgörü elde edilmesini sağlar.
Microsoft Fabric’i kullanmak için hangi teknik becerilere ihtiyacım var?
Power BI gibi araçlara aşinaysanız , yaklaşımlarınızın çoğunu Microsoft Fabric’i kullanmak için uyarlamanız gerekmeyecek. Unutmayın, bu, iş kullanıcıları arasındaki duvarları yıkmayı amaçlayan birleşik bir platformdur. Çoğu firma Microsoft Fabric’i doğrudan kurmaz. Genellikle Fabric’i açma, hali hazırda mevcut Microsoft kurulumuna sahip olan BT ekipleri tarafından yönetilir..
Microsoft Fabric bulut tabanlı mı, yoksa yerel sunucularda da kullanılabilir mi?
Microsoft Fabric Azure üzerinde SaaS olarak kullanıldığı için on-prem olarak kullanılma şasnı yoktur.
Microsoft Fabric nasıl kurulur ve ilk adımlar nelerdir?
Microsoft Fabric’in bütün arayüzü/erişimi Power BI servisi üzerinden çalışıyor. Yani bildiğimiz bir ortam! Power BI Admin, Power Platform Admin veya Global Admin rolündeki bir kullanıcı ile Fabric’i, tüm tenant’ınız için veya belli bir kullanıcı grubu için aktif hale getirebilirsiniz. Ve hatta Power BI Premium lisansınız varsa satın aldığınız kapasite için de Fabric’i aktif hale getirmek mümkün.
Power BI Admin sayfasındaki tenant ayarlarınızdan Fabric’i aktive edebilirsiniz.
Microsoft 365 Geliştirici Hesabı: Bu lisans size Power BI Pro hesabına erişim sağlar.
Geliştirici Hesabınızla Microsoft Power BI’a giriş yapın
Microsoft Fabric Tenant’ı etkinleştirin
Microsoft Fabric ile hangi yazılımlar entegre edilebilir?
Microsoft Fabric’e entegre edilebilecek başlıca bileşenler şu şekilde:
Power BI
Data Factory
Data Activator
Sektör Çözümleri: Microsoft Fabric (önizleme) içinde üretim veri çözümleri ve Azure AI’da fabrika operasyonları için copilot şablonu, Microsoft Fabric içinde perakende veri çözümleri, Microsoft Fabric içinde sürdürülebilirlik veri çözümleri.
Real-Time Intelligence
Synapse Data Science
Synapse Data Warehouse
Microsoft Fabric’in maliyetleri nelerdir?
Power BI Pro veya PPU lisansları Fabric için yeterli değil. Premium lisans sahibi iseniz, aldığınız kapasiteye Fabric özellikleri eklenebiliyor.
KAYNAK:
https://erwindekreuk.com/2023/05/introduction-to-real-time-analytics-in-microsoft-fabric/
https://atlan.com/microsoft-fabric/#what-is-microsoft-fabric
https://ilhamidemirci.medium.com/microsoft-fabric-101-540b067df7dc
https://learn.microsoft.com/en-us/fabric/get-started/microsoft-fabric-overview
https://blog.enterprisedna.co/what-is-microsoft-fabric/
Hazırlayan: Nusret Semih Çelik Principal DWH&BI Consultant, Sinem Tepe DWH&BI Consultant