MongoDB Kullanım Alanları ve Sağladığı Avantajlar Nedir?
İlişki bazlı veri tabanlarında veri tablolarda depolanır ve sorgulama için SQL kullanılırken, MongoDB’de veriler hem tablolar halinde hem de belge olarak tutulabilir. Bu sayede veritabanını yapısı hiyerarşik ilişkiler gözetilerek, dizisel olarak ya da daha kompleks bir yapıda değiştirilebilir. MongoDB’nin veritabanını ihtiyaca özel olarak değiştirmeye izin veren yapısı, depolama alanında %80’e varan azalma ve sorgulamada 7 ila 10 kat daha iyi performans göstermesini sağlar. Peki MongoDB neden ve ne zaman kullanılmalıdır?
MongoDB’nin geliştiriciler ve proje yöneticileri tarafından en çok devasa miktardaki veriden en yüksek performansı almak istediklerinde kullandıklarını biliyoruz. İlişki bazlı veritabanı sistemlerinin çözmekte zorlandığı ya da çözmek için çok fazla iş gücü gerektirdiği durumlarda MongoDB’nin çok başarılı olduğu görülmektedir. Bu durumlara örnek vermek gerekirse;
- Büyük miktarda ve çeşitli veriyi birbiriyle entegre hale getirme: Onlarca hatta yüzlerce veri kaynağını bir araya getirmek ve tek ve bütünleşik bir görünüm elde etmek istediğinizde MongoDB’nin belge tabanlı yapısı ilişki bazlı veritabanı sistemlerinden daha başarılı olmaktadır.
- Gelişen karmaşık veritabanı yapılarını tanımlama: MongoDB gibi belge tabanlı veritabanı sistemleri iç içe geçmiş veri yapılarının değişimlere karşı daha toleranslı ve esnek olmasını sağlar. Bu sayede geleneksel sistemlerde olduğu gibi veritabanı sistemlerinin her değişimle beraber yeniden tasarlanmasının önüne geçilmiş olur.
- Yüksek performanslı veri sorgulama: MongoDB’nin belge tabanlı yapısı sayesinde devasa veritabanlarında çok sayıda sorgulamanın daha hızlı yapılmasına imkân vermektedir. Ölçeklenebilirliğe müsait yapısı sayesinde geleneksel sistemlerin ek bileşenlere ihtiyaç duyduğu durumlarda MongoDB daha başarılı sonuç vermektedir.
- Çoklu bulut ve karma uygulamaları destekleme: MongoDB hem bir masaüstü yazılımı olarak hem de birden çok bilgisayarın bağlı olduğu bir veri merkezine kurularak çalıştırılabilir. Ayrıca MongoDB Atlas ile bulut tabanlı olarak da her yerden hem şimdiki sistemlerde hem de gelecekte geliştirilecek sistemlerde çalışabilecek şekilde dizayn edilmiştir.
- Hızlı gelişmeyi destekleyen iş birliğine açık yapı: Geliştiriciler MongoDB sayesinde uzmanlık gerektiren kompleks veritabanı sistemleri kullanmaya harcadıkları enerjiyi veriyi geliştirmeye ayırabilirler. Belge tabanlı yapı sayesinde veri yapılarını kendi ihtiyaçlarına uygun olarak dizayn edip geliştirebilirler. Ayrıca yine bu sayede veri yapısının her bir bölümü farklı ekipler tarafından yönetilebilir.
MongoDB’nin belge tabanlı yapısı devasa miktardaki verinin bulunduğu veritabanlarında sorgulamaların ilişki bazlı veri tabanlarına göre daha hızlı yapıldığını söylemiştik. Veritabanına yeni kolon eklenmesi gerektiği dikey ölçeklendirme durumunda da MongoDB hem daha hızlı hem de daha güvenilir çözüm sunmaktadır. Bu da MongoDB ne zaman kullanılmalıdır sorsunun cevabına bizi götürüyor. Eğer;
- E-ticaret gibi ürün bazlı uygulamalar
- Gerçek zamanlı kayıt oluşturmanın gerekli olduğu internet bankacılığı, aracı kurum uygulamaları vs.
- Blog ve içerik yönetim sistemleri
- Konum bilgisi kullanan uygulamalar
- Sosyal ve ağ türü verilere dayanan uygulamalar
- Veri yapısının her an değişebildiği uygulamalar
…kullanılıyorsa MongoDB geleneksel veritabanı sistemlerinden daha başarılı sonuçlar vermektedir.
NoSQL ve büyük veri teknolojilerde uzman ekibimizden detaylı bilgi almak ve MongoDB demo talebi oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.